За НАС

Питали са ни неведнъж: Какво обичате да правите? Ние винаги сме отговаряли - Обичаме да ядем! Обичаме храната да е вкусна, да изглежда вкусно и да сме си я приготвили НИЕ! Готвенето за НАС не е задължение, а УДОВОЛСТВИЕ!

25.01.2011 г.

Бял Ориз

Всички се чудим как тия китайци приготвят ориза и не е слепен.
Тайната е в начина на приготвяне.
Реших да споделя „великата” им тайна, въпреки че едва ли може да се нарече тайна  J.
Най-лесният начин е да си купите тенджера за варене на ориз – на пазара има, но другият вариант е да си го приготвите сами.

Какво е необходимо:
Тенджера с капак /не трябва да бъде с дебело дъно т.е. тип „Цептер”/
Студена вода
Ориз

Относно ориза: Не трябва да ползвате облия ориз /така нар. Български обикновен ориз – той е за сърми или пълнени чушки/. Трябва ви дългозърнест ориз напр. Бланширан, Тай, Жасмин, а най-добре Басмати. По темата видове ориз – друг път J.

Та взимате тенджерата, слагате една мярка Ориз и сипвате мярка и седемстотин Студена вода – напр. на 1 чаша ориз, 1,7 чаши студена вода. Слагате на котлона, захлупвате тенджерата с капака и го включвате на МАКСИМАЛНА СТЕПЕН. В момента, в който водата заври, намалявате котлона до МИНИМАЛНА СТЕПЕН и отмервате точно 10 минути. На десетата минута, отмествате захлупената тенджера от котлона и я оставяте настрани още 10 минути, за да може ориза да набъбне и да поеме цялата вода.

Белият ориз по китайски е готов!

Hungry Chef  

Няма коментари:

Публикуване на коментар