За НАС

Питали са ни неведнъж: Какво обичате да правите? Ние винаги сме отговаряли - Обичаме да ядем! Обичаме храната да е вкусна, да изглежда вкусно и да сме си я приготвили НИЕ! Готвенето за НАС не е задължение, а УДОВОЛСТВИЕ!

24.01.2011 г.

Пържоли с Босилек и Чесън

За част от хората приготвянето на пържоли изглежда лесна работа, за друга част  – изключително трудна. Бих искал да Ви представя една моя рецепта за пържоли, която съм пробвал и става и за тиган, и за фурна и за скара. Изключително опростена, семпла, но затова пък досега оплаквания не съм получавал. Даже напротив - нЕкои мои другари са ме питали какво е месото – Хехе!

Продукти:
1 килограм СВИНСКИ ВРАТНИ пържоли, 1 и ½ глава Чесън, Босилек /най-добре и пресен и сух/, сол, черен пипер и малко Олио/Зехтин.

Босилекът е добре да бъде и пресен и сух, защото всеки един от вариантите си има своите предимства. Добре е да се ползва Зехтин, но при липса и Олиото става.
Много е важно пържолите да бъдат сочни, затова не ги млатим с чук като невидели, а съвсем леко ги начукваме /не повече от 2 удара на страна/.
Начукваме чесъна със солта и босилека и добавяме зехтина/олиото/, докато стане почти равномерна смес. С тази смес намазваме всяка една от пържолите от двете страни и ги оставяме в дълбок съд за около 15 минути, за да поемат от подправките. Всъщност може да ги държите така и повече от 15 минути.
За фурна: Така приготвените пържоли нареждаме в тава с малко олио на дъното, поръсваме с черен пипер и заливаме с половин чаша бульон /при липса става и с вода/. Покриваме с фолио и слагаме във фурната на около 250 градуса. След около час махаме фолиото и оставяме да се зачервят още около половин час от двете страни като ги обръщаме.
За скара: Увеличете количеството Зехтин/Олио, с което мажете пържолите. При приготвянето трябва да ги следите, докато се пекат, за  да не се изсушат прекалено.    

Hungry Chef!

5 коментара:

  1. На Нова година ги оставих с подправките около 24 часа и ефектът беше невероятен!!!Така,че и да ги забравите в ароматната смес не е грешка...ако можете да забравите такова нещо въобще!

    ОтговорИзтриване
  2. Защо, по дяволите, пишеш съществителните чесън, босилек, олио и зехтин с главни букви?

    ОтговорИзтриване
  3. Защото, по дяволите, така ме кефи :))))
    Hungy Chef

    ОтговорИзтриване
  4. След като се каних цяла седмица днес най-накрая изпробвах рецептата. Пържолите станаха супер. Аз ипровизирах и ги направих на тиган, не на фурна, но и така бяха ароматни и крехки. Каква гарнитура препоръчваш за тях?

    ОтговорИзтриване
  5. Честно да ти кажа Дарина, препоръчвам зеленчуци на скара, но при липса на скара и варените картофи са ок!

    ОтговорИзтриване