За НАС

Питали са ни неведнъж: Какво обичате да правите? Ние винаги сме отговаряли - Обичаме да ядем! Обичаме храната да е вкусна, да изглежда вкусно и да сме си я приготвили НИЕ! Готвенето за НАС не е задължение, а УДОВОЛСТВИЕ!

20.02.2011 г.

Пуйка пълнена с наденица

Имало едно време една пуйка....Нали знаете как започват приказките. Е така започна и тази – дошъл Частният Съдебен Изпълнител, шеф на Тана и казал, че във фризера му има една пуйка и щяла да се развали J. Тана - мое много старо другарче от времената на „Аптека”, „Кравай” и други упадъчни места от късния Соц, където се „проповядваше” западния декадентски живот и се слушаше музика, предназначена за диверсия над „милото” ни социалистически общество и „прекрасния” социалистически морал, ми звънна да ме покани на гости като разбира се АЗ трябваше да я сготвя тази пуйка. В гостито, освен мен, Тана и пуйката, щяха да вземат участие и целиОт офис на ЧСИ-то, барабар с 2-годишната му дъщеря. Та условието на задачата беше ясно – пуйка за готвене и големо ядене – като в приказките „три дена яли, пили.....” От опит знам, че хората в БГ нещо не са фенове на пуйката – суха им била, трудно се опичала, задъвквала се и всекви такива. При мойта рецепта Ви гарантирам, че такива оплаквания от страна на ядящите няма да има. Преди да Ви представя рецептата предупреждавам, че това количество пуйка е за 8 до 10 души, така че правете му сметката.....

Необходими продукти:
Пуйка  - 1 брой около 4,5 кг / на пазара има бразилски и от време на време хАмерикански/
Гювеч, Голям, събиращ тази напълнена пуйка
Масло – 0,250 кг
Червен пипер

За плънката:
Сурова наденица – 0,500 кг
Гъби – 0, 200 кг
Ориз – 1 чаена чаша
2 глави лук, няколко скилидки чесън, 2 морковчета
Сол, черен пипер, риган


Нарязвате на ситно лука, чесъна, морковчетата и гъбите. Изстисквате суровата наденица от червото. В добре нагрят тиган запържвате лука и чесъна до златисто. Добавяте морковите и гъбите и изчаквате последните да се свият. Накрая добавяте наденицата и я натрошавате на малки парченца. Не забравяйте постоянно да бъркате, за да не загори. Когато наденицата стане готова /като си смени цвета/, добавяте ориза, 2 чаши вода и много риган, малко сол и черен пипер. Тук имахме теоретичен спор с Тана по темата каква подправка върви на ориз. Тя се оказа привърженик на Джоджена, а аз на Ригана. В конкретния случай сложихме и от двете подправки – спорът беше тежък, със сериозни аргументи и постигнахме компромис J. Оставяте така плънката за около 15 - 20 минути на котлона на тих огън. Оризът не трябва да е абсолютно сварен, щото ще се надуе много. Когато е готова плънката я напълвате в пуйката, зашивате и готово.

В тиган разтопяваме целия пакет масло и добавяме червен пипер – с това намазваме пуйката /за да не стане суха/.


Взимаме гювеча, на дъното му слагаме няколко листа кисело зеле за подложка. Уточнение: през лятото кисело зеле няма, но става и с листа прясно зеле, предварително потопени в солена вода и оставени на слънце за около час.
Напъхваме пуйката в гювеча, заливаме я с останалото масло от съда, добавяме около 2 чаени чаши вода/може и телешки бульон/, захлупваме я и във фурната.

Относно печенето: !!! Много важно!!!!
Лично аз правя пуйката вечерта към 22 часа. Слагам я към 22:30 във фурната на максимална температура за около 30 минути. След това намалявам фурната на 50 градуса и си лягам да спя. Към 10:00 часа на следващата сутрин, ставам, пия кафе и увеличавам фурната на 200 градуса. След около 2 часа и половина пуйката е абсолютно готова. Отварям я за около 10 минути, за да хване по добър загар и изключвам фурната.


Приятно ядене! Да живее Епикур и Епикурейците!

 




Hungry Chef

1 коментар:

  1. Несъмнено си струва труда и времето......Наздраве,обаче,щото на сухо едва ли ще върви!!!

    ОтговорИзтриване