За НАС

Питали са ни неведнъж: Какво обичате да правите? Ние винаги сме отговаряли - Обичаме да ядем! Обичаме храната да е вкусна, да изглежда вкусно и да сме си я приготвили НИЕ! Готвенето за НАС не е задължение, а УДОВОЛСТВИЕ!

4.02.2011 г.

Спагети с Телешко и Сушени домати

Тази рецепта я „откраднах” от един много добър мой приятел Стефан. Когато я спретнА за първи път вкъщи си глътнах граматиката. След това я правих на едни други мои приятели, върху които обикновено експериментирам готварските си умения и..... пожънах невероятен успех, да му се невиди хехе J. Истината е, че уникалния вкус на тези спагети е в „тайната” съставка, наречена Сушени домати.
Сушените домати могат да се намерят в различни разновидности – сушени в плик, в буркан със зехтин и риган или в насипен вид в големите хипермаркети и в Халите. Определено може да ги потърсите и по арабските магазини, защото има внос от Сирия.
Ако си купите случайно Сушени домати в плик, трябва предварително да ги натопите в зехтин и сушен риган или босилек за около 20 минути, за да омекнат малко и да попият от миризмата на подправките. В другите варианти това определено не е необходимо.

Необходими продукти:
1 пакет Спагети /спагетите са под №6/
150 - 200 гр. Сушени домати
150 гр. телешко месо /най-добре плешка, но и друго става/
800 гр. / 1 буркан консервирани домати/
2 с.л. доматено пюре
Целина на листа /най-добре прясна, но може при липса и сушена/
Босилек /също като целината/
лук, чесън, сол и черен пипер

Сварявате спагетите – стандарта за варене на спагети е на всеки 100 гр по 1 л вода, но вие най-добре си знаете тенджерите за спагети. Във врящата вода се слага сол и малко олио/ за да не слепват/ и след това спагетите. Спагетите е добре да бъдат сварени, а не разварени J
Накълцвате телешкото на малки парченца. Нарязвате на ситно лука, чесъна и сушените домати.
В загрята мазнина запържвате лука с целината. Точно преди лукът да стане златист, слагате телешкото и започвате да бъркате, докато месото промени цвета си. Тогава добавяте чесъна и доматеното пюре, разредено с малко вода и Сушените домати. Относно доматеното пюре, аз използвам пюре на фирмата „Митак” – то не е толкова гъсто и от него може да сложите и 3 лъжици.
Разбърквате отново и оставяте така за около минута. Добавяте смачканите домати от буркана, босилека, солта и черния пипер и оставяте да къкри за около 15 минути. (Ако босилекът е пресен го добавете в последните 5 минути)
Към така приготвения сос добавяте сварените и отцедени спагети, разбърквате и оставяте на котлона за още около 5 минути.
Аз лично предпочитам да добавя при сипването „Пармеджано”, но всеки си има вкус. Препоръчвам ви обаче, да не слагате български кашкавал или някакви други сосове/майонезен напр./. Така ще почувствате в пълна степен аромата на Сушените домати.


Успех!
P.S. Тези спагети определено стават, ако решите да изненадате някой мнооого приятно, особено ако ги сервирате и с червено вино – след тях си знаете хихихихихи




Hungry Chef

Няма коментари:

Публикуване на коментар