Първо искам честно да си призная, че никога не съм бил особен почитател на речните рибоци. Друго си е морската риба! Не че не ям шаран или пъстърва, но винаги съм предпочитал пържен черноморски сафрид или чернокоп или некоя друга Морска гад J.
Затова и когато Бай Миро /виден люлински историк и призовкар, абе нормален софийски дришльо хихихи/ реши да ни готви Сом, бех малко скептичен. Но трябва да се признае: Нема такава риба – страхотна е!
Необходимите продукти са:
Сом – охладен, с тегло до 1 килограм /по-големите може да ги направите на скара например – мазнички са/
Сол, черен пипер, една щипка лют червен пипер и брашно
За последното препоръчвам да бъде Царевично брашно, но ако нямате и ако и в магазина няма, ползвайте пшенично.
Взимате Сома, отрязвате му главата, изчиствате го и го нарязвате на шайби. Обърквате солта, черния пипер, лютия червен пипер и брашното и в тази смес овалвате всяко едно парче и го оставяте настрани за около 5 минути.
В силно загрята мазнина /олио или зехтин/ пържите и препържвате шайбите Сом!
Да Ви е сладко!
Hungry Chef
Няма коментари:
Публикуване на коментар