За НАС

Питали са ни неведнъж: Какво обичате да правите? Ние винаги сме отговаряли - Обичаме да ядем! Обичаме храната да е вкусна, да изглежда вкусно и да сме си я приготвили НИЕ! Готвенето за НАС не е задължение, а УДОВОЛСТВИЕ!

2.02.2011 г.

Пилешки крилца по Галски

„ Ето, че вече нашия Блог получи и първата рецепта от съмишленици. Ще я публикувам с подзаглавие „Писма на Читатели”.  
Нали помните кои са Галите? Ония – Астерикс, Обеликс, Идефикс, Венсенжеторикс и всичко дето завършва на „икс”. Чудя се дали Юлий Цезар не ходИл да превзема Галия именно, за да открадне тази рецепта. Като се замисля, си звучи много логично. Ония гадове Галите не са давали рецептата даже и със СРС-та, та се наложило със сила да се вземе най-строго пазената тайна по онова време. Признавам си, че при първа възможност ще пробвам как се получават тези крилца. А дотогава представям на Вашето внимание рецептата на Любо Петков
Hungry Chef

Рецептата съм "откраднал" от една домакиня, на която за съжаление не помня името, изпробвал съм многократно и леко променил.

Маринатата  за предварителна обработка на месото е меко казано УНИКАЛНА и става за всякакъв вид меса - с нея съм приготвял и месо от свински бут - цяло парче!

За килограм пилешки крилца е необходима марината съставена от:

1/2 литър сухо вино - ако нямате вино под ръка или не ви се отваря бутилка, може да разредите 2-3 супени лъжици хубав оцет с вода
50 мл водка
1 супена лъжица (с.л.) горчица - истинска - не от разните майонезообразни кремове
1 с.л. зехтин (олио) 
1 с.л. тъмен соев сос или 2 с.л. "Унисос" (не пречи и двете)
4/5 скилидки чесън - предварително счукан
щипка сол - внимавайте, ако сте слагали преди това в чесъна!
смлени черен пипер и кимион на вкус.

В "оригиналната" рецепта се поставя и една с.л. мед, но според мен това е за хора с по "перверзен" вкус. Всичко това се разбърква, измитите крилцата се заливат с маринатата и се "забравят" в хладилника поне за една нощ. 

На следващия ден (аз ползвам същата тенджера, в която са киснали крилцата) се поставя на котлона за около 20 мин. под похлупак, а след това може да се остави отворена докато маринатата изври съвсем (ако обичате по хрупкави крилца) и остане само на мазнината, или да си оставите сосче "за топене". :)))
Аз лично предпочитам да са "задушени", а това става в рамките на половин час. Ако пробвайки с вилица се разпадат - значи са готови и повече термична обработка е безсмислена. 
Щом месцето пада самичко от кокала - сипвайте бирата или виното и споменавайте... Странджата... примерно.

Любо Петков

Няма коментари:

Публикуване на коментар