Често
съм си задавал въпроса – Как може да се впечатли една жена, при положение, че
ние, мъжете не ги разбираме и не знаем какво искат. Някои от мъжете се впускат
да подаряват цветя, други - пръстени, трети се правят на клоуни само и само, за да
бъдат забелязани.
С тази
рецепта искам да споделя моя скромен опит във впечатляването – Салатата „Цезар”.
Винаги, когато съм я правил, резултата е бил изумителен. Тайната на рецептата е
максималното придържане към оригинала на г-н Цезар Кардини. Приготовлението е
елементарно и бързо. Успех J
Малко история: Салатата
носи името на ресторантьора Цезар Кардини (Caesar Cardini) (1896-1956), който я
приготвя за пръв път през 1924 година по време на честването на 4 юли в град
Тихуана (Tijuana), Мексико на няколко мили южно от Сан Диего. Най-известната
история е, че поради многото гости, пристигнали да празнуват, запасите от
храна били изчерпани и Кардини се принудил да приготви салата от малкото
останали в наличност продукти. Неговата оригинална версия включва салата
“romaine”, чесън, крутони, пармезан, рохки яйца ( варени 1 минута), зехтин и
сос Уорчестър. Оригиналната салата се е приготвяла директно на масата пред
клиентите в голяма дървена купа. След приготвянето на дресинга, салатата се е
разбърквала и веднага е била поднасяна в плоска чиния. През 1926 година към
Цезар Кардини в ресторанта се присъединява неговия брат Алекс Кардини. Алекс,
бивш ас от италианските въздушни сили през Първата световна война, добавя още
един продукт към салатата – аншоа и я нарича “Авиаторска салата” в чест на
пилотите от въздушната база в Сан Диего, чести гости на заведението. Тази
версия на салатата става много популярна, а по-късно е прекръстена на салата
“Цезар”. С течение на времето става модно известни личности и прочути филмови
звезди да пътуват до Тихуана, за да опитат салатата и светските журналисти
започват да пишат за това. Дебютът на салата “Цезар” в Европа се приписва на
мисис Уолис Симпсон (съпруга на уелския принц Едуард VIII. Говори се, че мисис
Симпсон често е посещавала Сан Диего и Тихуана през 20-години на 20 век и там е
опитвала салата “Цезар”. След пристигането й в Европа, много от шеф-готвачите в
известните ресторанти започват да приготвят салатата по нейните обяснения. През
1948 година Цезар Кардини патентова дресинга на салатата и той започва
промишлено да се произвежда и продава като "Cardini's Original Caesar
dressing mix".
Необходими
продукти:
1.
Зелена салата
2.
250 гр. пилешко филе
3.
1 филия хляб /най-добре по-стар/ за крутони
4.
Сол и черен пипер
5.
50 гр. пармезан / купувайте парче Пармезан, а не от
настърганото/
За
соса:
1.
2 скилидки чесън
2.
1 с. л. горчица
3.
50 мл зехтин/олио
4.
Сокът от 1 лимон
5.
Сол
Приготовление:
Нарязваме
или накъсваме салатата. Нарязваме на лентички пилешкото филе, посоляваме го и
го поръсваме с черен пипер. В нагрят тиган със съвсем малко олио леко запичаме
пилешкото филе.
Счукваме 2 скилидки чесън със сол, добавяме горчицата, сока от лимона и зехтина. Бъркаме докато се получи равномерна смес и я изсипваме върху запеченото пилешкото филе, за да се овкуси. След това добавяме овкусеното пилешко филе към салатата.
Нарязваме
хляба на кубчета и го слагаме в намазнения тиган, за да направим крутони, които
също добавяме към салатата.
Накрая
настъргваме пармезана.
Воала!
П.С.
Уважаеми Дами – Вие също може да впечатлите мъжете с тази рецепта J
Уточнение: Междувременно направете и
една пържола и сте готови!
Hungry Chef
Няма коментари:
Публикуване на коментар