За НАС

Питали са ни неведнъж: Какво обичате да правите? Ние винаги сме отговаряли - Обичаме да ядем! Обичаме храната да е вкусна, да изглежда вкусно и да сме си я приготвили НИЕ! Готвенето за НАС не е задължение, а УДОВОЛСТВИЕ!

29.03.2012 г.

Пияни телешки кюфтенца или Червени хамбургски кнедли

В началото бе кюфтенцето,  и кюфтенцето бе в човека, и човека хапна кюфтенцето, и стана Бог и рече да бъде Светлина.

Ох край с лиричните отклонения но някак си ми дойде отвътре ...
Как се стигна до това безобразие:
  • причина 1 - дъщеря ми каза, че иска да хапне кюфтенца
  • причина 2 - съвсем случайно някъде в Youtube бяхме попаднали на приказката за джуджето Дългоноско преди това ...
И някак си причина едно и причина две много си допаднаха и се стигна до този резултат



Ще започна с необходимите продукти:
  • един килограм кайма - телешка (в оригинала трябва да е дивеч ама къде да намериш дивеч :( ) Отивате в магазина и казвате да ви смелят един килограм шол. Принципно избягвам опакованите готови боклуци от суперите)
  • едно яйце
  • една връзка магданоз
  • една глава лук
  • четири скилидки чесън
  • една водна чаша червено вино (200 мл за предпочитане домашно)
  • две филии бял хляб
  • една чаена лъжичка "седем подправки" - готова смес от подправки много добра за телешка кайма, може да се вземе от арабските магазини край Женския пазар, ако някой иска да си направи мистър Гугъл знае всичко :)
  • една чаена лъжичка от билката "гали стомахче" :)  Доста дълго умувах коя ще да е тази билка финално се сетих че на един приятел баба му  казваше: "На баба манджата е балсам за на внучето стомахчето" та реших да я заменя с "бабина душица". А за тези които не знаят това е едно от имената на мащерката.
  • две супени лъжици патешка мас (не са задължителни)
  • помагачи - два броя с шест крака и две ръце и една опашка общо (не са задължителни но присъстваха и помагаха).
Забавление:
  
Подготвяте си  продуктите предварително помагач едно инспектира дали няма да сложим нещо, което не харесва в кюфтенцата.
Накисвате хляба в виното и го оставяте да престои десетина минути хубаво да се напои. През това време нарязвате лука, магданоза и чесъна на ситно. Изстисквате хляба (виното запазвате) и омесвате всичко в една купа (добавяте една лъжица патешка мас). Добавяте част от виното и продължавате да месите каймата.

Когато решите, че сте готови помагач едно и две идват на инспекция дали всичко е наред с каймата както се вижда горе на снимката. Странното беше че след като погледна каймата опашатия помагач се разходи до купичката с чесъна така разбрах че съм забравил да го сложа ... та имаше още 5 минути бъркане след добавянето на чесънчето без което не може за никъде.
В това време помагач едно изявява желание да прави кюфтенцата, показвате му как се правят, давата щипка кайма на помагач две, който се опитва да влезе в купата с каймата, наливате си чаша бира и си взимате лека почивка, 


След 5 минути са готови около три кюфтенца, така че се хващате да помагате защото иначе ще ядете чак вдругиден.
След това слагате в тигана олио и остатъка от патешката мас, загрявате мазнината (не е хубаво да превишава 150-160 градуса ако сте сложили мас). Овалвате кюфтенцата в брашно пържите като обръщате от двете страни.



Доволни от крайният резултат сядате да хапвате. Пиете бира или червено вино.



Whale

Няма коментари:

Публикуване на коментар