За НАС

Питали са ни неведнъж: Какво обичате да правите? Ние винаги сме отговаряли - Обичаме да ядем! Обичаме храната да е вкусна, да изглежда вкусно и да сме си я приготвили НИЕ! Готвенето за НАС не е задължение, а УДОВОЛСТВИЕ!

29.03.2012 г.

Пияни телешки кюфтенца или Червени хамбургски кнедли

В началото бе кюфтенцето,  и кюфтенцето бе в човека, и човека хапна кюфтенцето, и стана Бог и рече да бъде Светлина.

Ох край с лиричните отклонения но някак си ми дойде отвътре ...
Как се стигна до това безобразие:
  • причина 1 - дъщеря ми каза, че иска да хапне кюфтенца
  • причина 2 - съвсем случайно някъде в Youtube бяхме попаднали на приказката за джуджето Дългоноско преди това ...
И някак си причина едно и причина две много си допаднаха и се стигна до този резултат



Ще започна с необходимите продукти:
  • един килограм кайма - телешка (в оригинала трябва да е дивеч ама къде да намериш дивеч :( ) Отивате в магазина и казвате да ви смелят един килограм шол. Принципно избягвам опакованите готови боклуци от суперите)
  • едно яйце
  • една връзка магданоз
  • една глава лук
  • четири скилидки чесън
  • една водна чаша червено вино (200 мл за предпочитане домашно)
  • две филии бял хляб
  • една чаена лъжичка "седем подправки" - готова смес от подправки много добра за телешка кайма, може да се вземе от арабските магазини край Женския пазар, ако някой иска да си направи мистър Гугъл знае всичко :)
  • една чаена лъжичка от билката "гали стомахче" :)  Доста дълго умувах коя ще да е тази билка финално се сетих че на един приятел баба му  казваше: "На баба манджата е балсам за на внучето стомахчето" та реших да я заменя с "бабина душица". А за тези които не знаят това е едно от имената на мащерката.
  • две супени лъжици патешка мас (не са задължителни)
  • помагачи - два броя с шест крака и две ръце и една опашка общо (не са задължителни но присъстваха и помагаха).
Забавление:
  
Подготвяте си  продуктите предварително помагач едно инспектира дали няма да сложим нещо, което не харесва в кюфтенцата.
Накисвате хляба в виното и го оставяте да престои десетина минути хубаво да се напои. През това време нарязвате лука, магданоза и чесъна на ситно. Изстисквате хляба (виното запазвате) и омесвате всичко в една купа (добавяте една лъжица патешка мас). Добавяте част от виното и продължавате да месите каймата.

Когато решите, че сте готови помагач едно и две идват на инспекция дали всичко е наред с каймата както се вижда горе на снимката. Странното беше че след като погледна каймата опашатия помагач се разходи до купичката с чесъна така разбрах че съм забравил да го сложа ... та имаше още 5 минути бъркане след добавянето на чесънчето без което не може за никъде.
В това време помагач едно изявява желание да прави кюфтенцата, показвате му как се правят, давата щипка кайма на помагач две, който се опитва да влезе в купата с каймата, наливате си чаша бира и си взимате лека почивка, 


След 5 минути са готови около три кюфтенца, така че се хващате да помагате защото иначе ще ядете чак вдругиден.
След това слагате в тигана олио и остатъка от патешката мас, загрявате мазнината (не е хубаво да превишава 150-160 градуса ако сте сложили мас). Овалвате кюфтенцата в брашно пържите като обръщате от двете страни.



Доволни от крайният резултат сядате да хапвате. Пиете бира или червено вино.



Whale

5.03.2012 г.

Ни сме умрили


Много се извиняваме на всички почитатели, последователи, приятели ... абе на всички малки, големи и още по-големи момичета и момченца, които следяха блога за липсата на на постове. Така де след мълчанието край агнето настъпи мълчанието в блога :(
Но на мене ми се роди син , Гладният готвач реши да става кмет и някак си неусетно минаха 9 месеца даже малко повече, та реших да седна да драсна два-три реда за да знаете че сме живи и здрави и се надявам до няколко дни да постна нещо вкусно и ново ...